Sessie 11

Ben je zeker? Hoe communiceren over wetenschap en twijfel

Door: Jelle de Schrijver (Odisee Hogeschool Brussel)
Pieter Tijdgat (Odisee Hogeschool Brussel)

 

Over wetenschap leven heel wat misverstanden, denk maar aan uitspraken als “een wetenschappelijke uitspraak is altijd waar” of “omdat wetenschappers het niet altijd eens zijn over de evolutietheorie, is deze theorie verkeerd”. Als we niet opletten kan een snedige boodschap of populairwetenschappelijk verhaal deze misvattingen vergroten.

Om die reden is er niet alleen nood aan communicatie van wetenschappelijke bevindingen, maar ook aan communicatie over wetenschap op zich. Maar hoe communiceer je over wetenschap als methode om betrouwbare kennis te vergaren? En hoe wapen je het brede publiek tegen autoriteitsargumenten of foute generalisaties? 

In deze workshop maak je kennis met werkvormen om bij wetenschapscommunicatie-activiteiten ruimte te maken voor ‘the nature of science’. Je ontdekt een aanpak gebaseerd op socratische dialoog over grote vragen die deelnemers motiveert om te reflecteren over wetenschap, betrouwbaarheid, bevindingen en twijfel. 

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09 - Sessie 10 - Sessie 11 - Sessie 12