Keynote

door Angela Saini

Engelstalige lezing 

Angela Saini is een prijswinnende wetenschapscommunicator, schrijver en journalist uit Groot Brittannië. Ze presenteert op de radio en televisie voor de BBC en schreef onder meer voor de New Scientist, the Guardian, The Sunday Times, Wired en de National Geographic. 

 

Wetenschappers denken dat ze objectief zijn, maar zijn ze dat in de praktijk? Zelfs wetenschappers met de beste bedoelingen gebruiken, soms onbewust, ouderwetse categorieën en gedateerde kaders of raamwerken om menselijke verschillen te bestuderen. Hierdoor kunnen ze bijdragen aan het idee dat ras een biologische basis heeft of dat verschillen tussen mannen en vrouwen genderongelijkheid kunnen verklaren.

In Superieur: de terugkeer van de rassentheorie, onderzocht Angela Saini de geschiedenis en consequenties van rassentheorie in de wetenschap. In haar gelauwerde boek Ondergeschikt: hoe kennis over vrouwen ons misleidt en wat we daaraan kunnen doen, onderzocht ze de subjectieve blik van wetenschap op vrouwen.

Tijdens haar keynote zal Angela de beschadigende effecten van vooroordelen in wetenschap bespreken. Ze beschrijft waarom wetenschappers deze bias blijven meenemen in hun werk en gaat in op de uitdagingen van wetenschapsjournalisten en wetenschapscommunicatoren op dit gebied.

 

 

Terug naar programma