Open Call

 

Bias en blinde vlekken in de wetenschapscommunicatie

 

Op 20 april 2020 organiseren we voor de achtste keer de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie. Het thema van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie 2020 is ‘Bias en blinde vlekken in de wetenschapscommunicatie’. We zijn op zoek naar jouw ideeën en input over dit thema.

Stuur een voorstel in via het open call formulier

 

Over het thema

In de wetenschapscommunicatie willen we het liefst iedereen betrekken bij wetenschap. We doen allerlei goede dingen en die delen we graag met elkaar. Dat is heel mooi. Toch is het de moeite waard om ook te blijven zoeken naar wat we niet goed doen, wie we niet bereiken, welke wetenschap we niet belichten. Fouten maken is niet erg, behalve als je er niks van leert.

In de medische wetenschap werd de vrouwelijke helft van de bevolking tot voor kort systematisch genegeerd. Veel bewegingssensoren zien mensen met een donkere huid letterlijk niet staan. Dat zijn geen bewuste keuzes, maar gevolgen van blinde vlekken en - heel menselijke - bias.

Op deze editie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie vragen we ons af: hebben wij als wetenschapscommunicatie ook blinde vlekken? Wat zijn onze ingesleten gewoontes, verborgen aannames, ingebouwde voorkeuren? Werken we in een echokamer met gelijkgestemden? Kunnen we ons bewust worden van onze bias? En: wat kunnen we er samen aan doen, zodat we steeds beter iedereen betrekken bij wetenschap?

 

We maken er graag een leerzame en plezierige dag van, samen met jullie: een paar honderd professionals uit de breedte van de wetenschapscommunicatie. Of je nu wetenschapsvoorlichter, -journalist, programmamaker, onderzoeker of beleidsmaker bent; als communiceren over wetenschap jouw vak is, zijn wij er voor jou.

Heb je ervaringen rond dit thema die je met het veld wilt delen, dien dan een voorstel voor een sessie in via het formulier op de website. We gaan er vanuit dat de indiener zijn/haar sessie bij goedkeuring ook daadwerkelijk organiseert.

 

Stel een sessie voor!

In een voorstel voor een sessie komen de volgende items aan bod (deze velden zijn ook verplicht in het formulier).

 • Titel sessie
 • Korte beschrijving van de inhoud van de sessie (150-250 woorden)
 • Relatie tot het thema van de conferentie
 • Vorm van de sessie en het aantal potentiële deelnemers (maximaal 150 woorden)
 • Of de sessie meer dan één keer gehouden kan worden
 • Sessieleider en andere betrokkenen, bijvoorbeeld sprekers of workshopbegeleiders (graag aangeven ‘beoogd’ of ‘bevestigd’)
 • Naam en instelling indiener
   

Criteria

Sessies worden beoordeeld door de programmacommissie, op basis van de volgende criteria.

 • Inhoud: kwaliteit, relevantie voor de bezoekers van de conferentie, relatie tot het thema
 • Sessieleiding: inhoudelijke kwaliteit, relevantie voor sessie, zekerheid van beschikbaarheid (zijn ze bevestigd?)
 • Draagt de inhoud van de sessie bij aan een gevarieerde conferentie?
 • Draagt de vorm van de sessie bij aan een gevarieerde conferentie?
 • Iedere sessie heeft maximaal één voorzitter, die van tevoren aangewezen is.
 • Vernieuwende sessievormen worden altijd bijzonder gewaardeerd.

 

Deadline

Iedereen mag, via het open call formulier, tot uiterlijk 9 december 2019 09.00 uur voorstellen insturen. Je hoort voor 20 december 2019 of je voorstel is geaccepteerd. Het is ook mogelijk dat de programmacommissie je uitnodigt je voorstel aan te passen.  
 

Contact

Heb je specifieke vragen over de open call? Neem dan contact op met Marieke Hohnen.